Tuesday, March 8, 2011

Tip EBM: Cara menyimpan ke plastik susu (Breast Milk Storage Bag)

'EBM = Expressed Breast Milk'Selain botol, saya juga menyimpam EBM di dalam plastik susu khas. Plastik susu ini dapat menjimatkan ruang peti ais, tetapi sedikit renyah apabila ingin pindahkan susu ke botol susu. Biasanya saya akan pindahkan susu dari tempat beku ke bahagian sejuk pada jam 11 malam, dalam 5.30 pagi saya akan pindahkan susu ke botol. Kemudian masukkan kembali ke bahagian sejuk.

Bahan-bahannya seperti dibawah:
(Petikan dan gambar dari memorisusuanku.blogspot.com)
1. EBM
2. Plastik susu
3. Getah utk pengikat
4. Gunting
5. 'Masking tape'
6. Pen
1. Lekatkan 'masking tape' untuk catat tarikh/masa.
2. Isi EBM mengikut sukatan berapa banyak bayi anda minum setiap sesi. Untuk pindahkan susu ke plastik susu, goncang dengan perlahan terlebih dahulu bagi sebatikan lemak dan air susu. Kemudian masukkan botol ke dalam plastik, sambil kita memegang di kepala botol dan terbalikkan dengan pantas.
3. Ikat EBM dan pastikan ruang udara dalam 1 cm atau lebih, supaya bila sudah dicairkan senang kita hendak goncang lemak dan air.
4. Siap! Boleh simpan dalam peti ais dahulu, selepas 24 jam boleh bekukan untuk simpanan.
Biasanya kesilapan ibu-ibu selepas mengepam, terus memasukkan susu yang masih suam ke tempat beku. Susu tidak boleh terus dibekukan, kena masuk ke dalam bahagian sejuk untuk samakan suhu EBM dahulu.

Gambar dan petikan dari memorisusuanku.blogspot.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...