Wednesday, May 25, 2011

Artikel: Sakit selepas ‘mimpi’

SEBELUM ini, saya banyak menjawab kemusykilan mengenai kesakitan pada salur kencing iaitu ketika kencing dan ejakulasi. Ada masalah seperti air mani lelaki berwarna coklat, berdarah, kekuningan seperti nanah dan berbau akibat kecederaan atau jangkitan pada salur berkenaan.

Namun, pernahkah anda mengalami kesakitan dan kepedihan pada kemaluan ketika ereksi? Masalah itu bukan merujuk pada kesakitan salur kemaluan seperti saya terangkan pada awal perenggan, ia hanya menyebabkan kesakitan pada kemaluan yang biasa dialami dan tidak membabitkan kecederaan anggota itu.


Pengenalan lelaki mengenai anggota kelaminnya bermula daripada peringkat bayi lagi. Kemudian ia mengalami perubahan ketara apabila seseorang memasuki peringkat remaja.

Perlu diketahui kulit yang menyarung kemaluan adalah licin, lembut serta mempunyai lapisan bawah yang boleh mengembang apabila disentuh.


Tindak balas sensitif ini menyebabkan seseorang itu mudah mencapai ereksi pada bila-bila masa, terutama selepas bangun tidur dan mengalami mimpi basah. Namun, ereksi itu kadangkala menyakitkan.


Bagi yang mengalami situasi ini, jangan risau. Rasa sakit dan pedih pada atau penghujung kemaluan adalah normal ketika ereksi. Ia mungkin disebabkan tisu lembut kemaluan terhimpit ketika tidur (tidur dalam keadaan tiarap) dan ketika sedar, baru terasa sakit.

Selain itu, kepedihan pada penghujung kemaluan boleh disebabkan bahagian salur kencing tergesel akibat pancutan air mani yang pekat, keluar secara deras ketika mimpi basah mahupun ereksi.


Masalah kesakitan ini reda perlahan-lahan sehingga menjadi biasa semula.

Satu lagi kesakitan yang boleh dialami ialah sakit di testis ketika mencangkung atau membuang air kecil. Memang ketika mencangkung, kedudukan buah kemaluan bergayut dan ada kalanya buah kemaluan tertarik akibat cengkaman otot (otot kremester) yang menampung buah kemaluan.


Cengkaman otot kremester boleh menyakitkan, dan ia boleh dilegakan dengan membelainya. Begitupun, pesanan saya, jangan picit dengan kuat.


Namun, jika masih was-was dan mendapati masalah kesakitan yang saya kongsi kali ini menjadi semakin ketara, segera jalani pemeriksaan doktor dan bukan mendapat rawatan bomoh atau lebih mudah, urutan batin.


Perlu ingat, buah dan zakar tidak boleh diurut!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...