Thursday, June 9, 2011

Diapers Dan Penjagaan Kebersihan Bayi

  1. Untuk bayi berusia 6 bulan dan ke bawah : jangan biarkan bayi anda memakai diapers melebihi 6 jam tanpa ditukar. Bayi berusia 6 bulan ke bawah memerlukan penjagaan kebersihan 3 kali ganda berbanding bayi berusia 6 bulan ke atas.
  2. Jangan lewat menukar diapers anak anda melebihi 15 minit selepas dia membuang air besar. Ia boleh menjadi punca alahan kulit. Ini kerana apabila najis bayi dibiarkan lama, ia akan bertindak balas dengan air kencing dan menyebabkan ruam pada kulit bayi terutama yang memakai diapers dari jenis plastik (bukan breathable).
  3. Galakkan anak anda ke bilik air sebaik sahaja usianya mencecah 2 tahun. Pemakaian diapers tidak seharusnya berlanjutan. Anak anda perlu dilatih lebih awal untuk memudahkan aturan sistem pembuangan yang baik
  4. Diapers yang baik adalah diapers yang memiliki kadar resapan yang tinggi. Ini kerana setiap titis air kencing yang mengalir di kulit boleh mengundang risiko jangkitan kuman.
  5. Jangan taburkan bedak pada alat sulit bayi, terutamanya bayi perempuan kerana ia boleh memudaratkan saluran pembuangan air kecil. Adalah lebih baik menggunakan krim kerana bedak juga boleh mengganggu kadar resapan cecair pada diapers.
Sebenarnya (dari pembacaan dan nasihat Doktor) penggunaan bedak ni terutama pada bayi perempuan akan mendatangkan masalah di kemudian hari kelak. Masalah pada rahim. dan boleh menjadi punca barah dll.

Kalau nak elak ruam (BAGI BAYI YG TERLALU SENSITIF/SEDANG RUAM)
sapukan veselin pd punggung bayi semasa memakaikan diaper. Vaselin mampu mengelakkan air kencing dari melekat pd punggung terutama kalau kita tak sedar bayi buang air besar.

Sumber dipetik dari : "Penggunaan Diapers Kanak-kanak" ; kertas kerja yang dibentangkan dalam SEMINAR PENJAGAAN KANAK-KANAK DAN BAYI, 2002.

Forum

2 comments:

mama irfan said...

nice info..mama minta copy yer

+ GEE + said...

mohon copy info ye...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...