Wednesday, June 8, 2011

Pemakanan bayi

Ada 4 Tahap Pemakanan untuk Si manja iaitu:-

Tahap Satu - Enam bulan ke atas
 • Membantu peralihan si manja daripada susu kepada mula menikmati makanan pejal pertama.
 • Bijirin bayi Nestle Cerelac tahap satu diperbuat daripada bijirin semula jadi yang hampir tidak langsung menimbulkan sebarang kesan alahan. Menerusi proses CHE yang menguraikan karbohidrat dengan mudah, ia bukan saja lazat, malah mudah untuk dihadam.
 • Pada peringkat ini, antibodi di dalam badannya mungkin semakin berkurangan disebabkan si manja terdedah kepada pelbagai risiko. Tambahan BL Bifidus pada peringkat satu, mengoptimumkan penyerapan nutrien penting bagi menyokong perkembangan sistem pertahan.
Tahap Dua - Enam bulan ke atas
 • Selepas beberapa minggu si manja diperkenalkan dengan makanan pejal pertamanya, galakkan perkembangan cita rasa si manja dengan meneroka pelbagai rasa.
 • Bijirin bayi Nestle Cerelac tahap dua didatangkan dengan berbagai jenis bahan termasuk rasa baru buahbuahan dan sayur-sayuran. Makanan pejal pertama yang lembut ini sesuai untuk si manja.
 • Dengan meneroka tekstur objek yang dimasukkan ke dalam mulutnya, si manja terdedah kepada pelbagai risiko berbanding sebelumnya, seperti jangkitan pada usus yang boleh mengakibatkan cirit-birit. BL Bifidus pada peringkat dua membantu meningkatkan pembiakan bakteria baik di dalam usus si manja untuk mengekalkan sistem penghadaman yang sihat.
Tahap Tiga - Lapan bulan ke atas
 • Galakkan si manja untuk meneroka dan mengenali pelbagai jenis rasa dan tekstur. Ia juga boleh membantu memenuhi keinginannya untuk menggigit dan mengunyah.
 • Bijirin bayi Nestle Cerelac tahap tiga memperkenalkan si manja kepada tekstur makanan yang selamat, lazat dan berkhasiat. Diperbuat daripada cebisan isi ayam, ikan dan 100 peratus bahan-bahan semula jadi yang lain, ia membantu merangsang kemampuan si manja untuk mengunyah dan menelan.
 • Ketika tumbuh gigi, si manja akan mencapai sebarang objek untuk digigit sekali gus mendedahkan kepada jangkitan. BL Bifidus dengan gabungan zat besi, zink dan vitamin A dan C membantu menyokong perkembangan sistem pertahanan si manja. Tambahan lagi, BL Bifidus membantu mengekalkan sistem penghadaman yang sihat.
Tahap Empat - Satu tahun ke atas
 • Sediakan peralihan yang lancar untuk menikmati makanan pejal dan asas yang tepat untuk perkembangan dan pertumbuhan si manja.
 • Bijirin bayi Nestle Cerelac tahap empat menawarkan pemakanan seimbang untuk memenuhi keperluan nutrien harian si manja. Asid docosahaxaenoik (DHA), taurina, zat besi dan kalsium membantunya untuk menghadapi berbagai cabaran baru.
 • Sistem pertahanan si manja belum berkembang sepenuhnya sehingga usianya tiga hingga empat tahun. BL Bifidus membantu menyediakan asas yang tepat pada peringkat ini bagi menyokong perkembangan sistem pertahanan dan mengekalkan sistem penghadaman yang sihat. Ini akan membantu si manja untuk mengoptimumkan penyerapan nutrien yang diperlukannya untuk membesar dengan kuat dan sihat.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...