Sunday, June 12, 2011

Soal Jawab: Bakal pengantin bimbang mandul

SAYA remaja perempuan berumur 21 tahun dengan berat badan 80 kilogram. Saya akan melangsungkan perkahwinan tahun hadapan.

Saya sebenarnya sangat takut keadaan fizikal menyebabkan mempunyai risiko untuk mandul. Adakah sebarang pemeriksaan yang saya boleh lakukan bagi mengesahkan keadaan ini? Adakah pemeriksaan sebegini tidak akan mendatangkan sebarang kesan kepada saya?

INGIN TAHU,
Kuala Lumpur.


UNTUK berat badan sedemikian dikatakan ideal, seseorang perlu mempunyai ketinggian sekurang-kurangnya 180 sentimeter (5 kaki 10 inci) dan ini jarang dimiliki wanita tempatan. Anda tidak menyatakan ketinggian anda.

Berat badan berlebihan memang ada dikaitkan dengan masalah kesuburan, penyakit ketika hamil, kesukaran menilai kandungan, masalah ketika bersalin dan masalah penyembuhan luka selepas bersalin.

Tidak semua pemeriksaan atau ujian berkaitan kesuburan sesuai dilakukan sewaktu anda masih dara lagi. Lazimnya doktor akan menasihatkan anda menunggu sehingga selepas berkahwin, mungkin setelah mencuba selama enam bulan.

Apa yang lebih penting adalah untuk anda menyedari risiko berkaitan berlebihan berat badan kerana skopnya lebih meluas dan untuk jangka masa panjang sehingga anda meningkat ke usia tua kelak.

Anda mungkin ingin mendapatkan bantuan profesional dalam hal ini.

HMetro

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...