Monday, June 27, 2011

Soal Jawab: Lebihan tisu ketika khatan

SAYA mengalami pangkal kemaluan yang kasar kerana terdapat lebihan tisu ketika sunat.

Difahamkan tisu ini tidak boleh dipotong kerana akan menyebabkan pendarahan. Adakah terdapat krim yang boleh menanggalkan tisu ini?

Risau,
Sarawak.

Kulit anggota kelamin jenis kulit yang lembut, licin, tidak bersisik dan mudah bergayut kerana bawah kulit mengandungi tisu lembut dan tisu pengembang. Jadi sukar diterima jika anda nyatakan yang kulit di pangkal atau di bawah penghujung kemaluan anda 'kasar'.

Jika bukan kulit lebihan tapi 'ketuat' (akibat jangkitan kuman ketuat HPV), maka dengan memotongnya akan mengakibatkan pendarahan yang kronik dan infeksi.

Ketuat hanya dapat dikenal pasti melalui pemeriksaan teliti oleh doktor, maka cara untuk mengurangkan kekasaran kulit itu ialah dengan menggunakan krim yang boleh membunuh kuman ketuat itu. Krim berkenaan ada pelbagai dan yang terbaik ialah 'Aldara'.

Walau bagaimanapun, sebelum anda gunakan apa-apa krim kepada tempat yang 'kasar' di bahagian kemaluan anda itu, lebih baik jumpa doktor untuk pengesahan, sama ada kulit kasar itu kulit lebihan hasil daripada berkhatan ataupun ketuat.

Jika ketuat, mustahak untuk memperbaiki keadaan kerana pasangan anda boleh terkena jangkitan melalui hubungan seks.
Kira-kira 80 ke 90 peratus daripada 'ketuat genital' yang disebabkan oleh kuman virus HPV menyebabkan kanser pangkal rahim. Jadi mustahak untuk pastikan keadaan kulit anda itu seberapa cepat.

HMetro

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...