Wednesday, June 1, 2011

Tips Menantu Vs Mentua


Tips hari ini adalah berkenaan dengan hubungan menantu dan mertua. Saya percaya ramai yang memerlukan tips dalam menjalani kehidupan alam rumahtangga yang melibatkan hubungan bersama keluarga yang baru. Harus diingatkan kepakaran anda dalam menangani isu berkaitan keluarga mentua amatlah penting dalam membina sebuah keluarga yang bahagia. Kita sering dengar banyak permasalahan yang berlaku akibat campurtangan keluarga mentua. Kajian yang dijalankan mendapati masalah rumahtangga yang melibatkan keluarga mentua kebanyakkannya bukan berpunca dari masalah dari hubungan suami isteri itu sendiri tetapi yang terjadi adalah dari akibat campurtangan pihak mertua yang meninggalkan banyak kesan-kesan negatif kepada pasangan cthnya: rasa dendam, rasa kurang hormat kepada suami/isteri, rasa tidak didahulukan, rasa hak dicabuli dsb. Di bawah ini disediakan beberapa tips dalam menghadapi hubungan yang baru bersama keluarga mentua baik untuk sang suami mahupun untuk sang isteri..Selamat mencuba..

Tips hubungan dengan mentua-menantu seperti berikut:

1. Cuba bermesra - Kuncinya adalah usaha. Anda bertanggungjawab untuk mengekalkan keharmonian bersama. Pokok pangkalnya, mentua anda adalah orang yang selama ini membesarkan pasangan anda dan bagi mentua yang ditakuti menantu, terimalah kenyataan yang anak anda sudah memilih menantu anda itu untuk menjadi pasangan hidup mereka. Kalaupun anda tidak dapat menyukai mereka, tunjukkanlah rasa hormat dan kewarasan anda. Jika kedua-dua pihak bercanggah pendapat, tunjukkan persetujuan atau bangkangan anda dengan cara yang betul dan jangan pula mengkritik atau memberi komen negatif di belakang mereka.

2. Dahulukan keluarga anda - Memandangkan anda sudah berumahtangga dan mempunyai anak,keutamaan seharusnya diberikan kepada keluarga anda kini. Mungkin kedengarannya tidak patut, namun jika anda terus meletakkan ibu bapa lebih dulu daripada pasangan anda serta anak-anak, mereka akan mula berasa 'jauh' dengan anda. Ini bermakna, jangan biarkan ibu atau bapa anda campur tangan dalam membuat keputusan untuk keluarga anda. Apabila timbul apa-apa masalah, anda haruslah tampil untuk mempertahankannya. Rungutan yang selalu didengari mengenai mertua selalunya membabitkan campur tangan yang keterlaluan mereka dalam kehidupan anak mereka yang sudah berkahwin. Mereka seharusnya sedar bahawa anak mereka kini sudah mempunyai kehidupan sendiri dan cukup dewasa untuk membuat keputusan sendiri. Bagi anda yang merasakan mertua terlalu masuk campur dalam urusan rumah tangga anda, cuba beritahu mereka secara baik dan pada masa sama melayan mereka dengan baik.

3. Usah babitkan anak-anak dalam masalah - Andainya hubungan anda dengan mentua tidak begitu baik, jangan babitkan anak-anak di dalamnya. Anak-anak tidak seharusnya didedahkan dengan hal negatif yang berlaku antara anda dengan datuk, nenek atau bapa saudara dan ibu saudara mereka. Lebih-lebih lagi jika anak-anak anda rapat dengan mereka. Pada ibu bapa pula, jangan sesekali menggunakan cucu anda sebagai umpan.

4. Dapatkan nasihat - Sesekali, mintalah pendapat atau nasihat daripada mentua anda. Dengan cara itu, mereka akan merasakan masih mempunyai impak dalam kehidupan anak mereka selain merasa dihargai sebagai seorang yang berpengalaman. Jika anda lakukannya sebelum perkahwinan, anda berpeluang mendapat sedikit sebanyak gambaran mengenai keluarga yang bakal anda sertai itu.

5. Terima seadanya - Jika hubungan anda dengan mentua tidak dapat dibantu lagi, terimalah ia seadanya. Lama-kelamaan, hubungan ini akan beransur baik. Apapun, pastikan mereka tahu bahawa anda sayangkan anak mereka dan sanggup berkorban apa saja untuk keluarga.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...