Tuesday, July 5, 2011

Soal jawab: Warga tua masih melakukan hubungan seks

AYAH saya yang berusia 70-an menghidap penyakit kencing manis (keturunan) dan dua buah pinggangnya sudah rosak. Soalan saya, mengapa ayah masih ingin melakukan hubungan seks dengan ibu walaupun dia sudah tua dan dianggap mati pucuk?


KELIRU

Sandakan, Sabah

Naluri seks dan nafsu syahwat adalah anugerah Tuhan kepada semua makhluk-Nya. Untuk manusia, ia fitrah yang berkekalan hingga ke akhir hayat. Hanya pendekatannya berubah mengikut umur, kesihatan dan kemampuan fizikal.

Hubungan seks bukan sekadar hubungan penetratif antara zakar dan faraj, sebaliknya ia lebih daripada itu. Jika anggota kelamin tidak mampu atau berfungsi dengan sempurna, sentuhan anggota kelamin dengan tangan dan mulut boleh dilakukan jika kedua-dua pihak setuju.

Belaian kepada tubuh badan seperti kucupan, ciuman, sentuhan, pelukan, picitan, urutan, sentalan dan gentelan dapat memberi semangat dan melegakan perasaan berahi. Ayah anda masih bernafas dan masih ada nafsu seks dan syahwat.

Dia masih memerlukan belaian dan sentuhan isterinya, iaitu ibu anda. Tidak salah jika dia masih berkehendakkan pelukan ibu anda selagi dia masih hidup. Mungkin apa yang dikehendakinya ialah sentuhan dan belaian mengikut keupayaan ibu anda.

Anda mungkin akan faham apabila anda masuk ke peringkat umur seperti ayah anda. Tiada sebab kenapa orang tua tidak boleh bermesra, hanya pendekatan mereka tidak macam orang muda.

Seks bukan sentuhan antara anggota kelamin saja. Ia sentuhan emosi, spiritual dan belaian mesra antara pasangan yang masih memerlukannya.

HMetro

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...